Kategorija:

Maija mēnesis mūs patīkami ir pārsteidzis ar neparasti silto un saulaino laiku, kad viss zied, iekštelpās uzturēties cenšamies pēc iespējas retāk un pievēršamies aktīvākam dzīvesveidam. Šī gada karstākajā dienā 13.maijā, svinot Māmiņdienu, arī oficiāli tika atklāta Preiļu pludmales sezona. Sadarbojoties Preiļu novada Jauniešu centram 4 un pludmales kafejnīcai “Pampūkas”, pludmales teritorijā notika dažādas aktivitātes, kas pulcēja ļoti daudz apmeklētāju. Kamēr daļa spēlēja volejbolu, baudīja “Pampūku” gardumus, īpaši mazākā apmeklētāju daļa atklāja peldsezonu. Lai ūdensprieku baudīšana Preiļu pludmalē nesagādātu nepatīkamus brīžus un nepārvērstos traģēdijā, svarīgi ievērot dažus drošības noteikumus uz ūdens:

  • Peldieties šim mērķim paredzētā vietā – Preiļu pludmalē tā ir netālu no pludmales kafejnīcas “Pampūkas” un volejbola laukumiem.
  • Nav ieteicams doties peldēties vienam. It īpaši tas attiecas uz bērniem. Par bērnu drošību (arī uz ūdens) atbild viņa vecāki vai aizbildņi.
  • Neesi pārgalvīgs un bravūrīgs, nepārvērtē savus spēkus! Ja iepriekš varēji aizpeldēt tālāk, tas nenozīmē, ka šodien tas izdosies.
  • Nepazīstamā vietā nedrīkst uzreiz lēkt ūdenī. Lēkt no tiltiem vai citiem paaugstinājumiem ir kategoriski aizliegts, ja iepriekš neesi pārliecinājies par dziļumu un pamatni. Arī Preiļu pludmalē ievēro drošību un nelec no tilta uzreiz – paskaties, vai tur kāds jau nepeldas, neuzlec virsū.
  • Nepeldies alkohola vai citu apreibinošu vielu reibumā.
  • Nepeldies stipra vēja vai negaisa laikā, naktī.
  • Ja esi pārkarsis saulē, ūdenī jāiet lēnām, lai nebūtu strauja ķermeņa temperatūras maiņa. Citādāk var sākties krampji vai rasties problēmas ar sirdsdarbību.
  • Pirms brauc ar laivu vai katamarānu, uzvelc glābšanas vesti. Tuvākajās dienās Preiļu pludmalē tiks atvestas laivas un katamarāns, ko apmeklētāji tāpat kā pagājušogad varēs izmantot bez maksas. Vestes ir jālieto obligāti – tās, tāpat kā atļauju doties izbraucienā varēs saņemt pie pludmales apsarga.
  • Atrodoties uz matrača vai peldriņķa, nevajadzētu peldēt tālu no krasta. Tas var radīt nepatīkamu sadursmi ar laivotājiem vai katamarāna braucējiem.
  • Ūdenī nevajag jokoties un skaļi saukt: “Palīgā! Slīkstu!”. Tāpat nevajadzētu pārlieku trokšņot, jo tad apkārtējie nevarēs sadzirdēt, kad kāds patiešām būs nonācis nelaimē un sauks pēc palīdzības.
  • Slīcēju var glābt tikai cilvēks, kurš labi apguvis peldēšanas tehniku un zina paņēmienus, kā satvert cietušo un izvilkt viņu krastā. Svarīgi atcerēties, ka Preiļu pludmalē strādā apsargs nevis glābējs, kura profesija paredz speciālu izglītību un darba slodzi (6 h dienā). Preiļu pludmales apsargs, savukārt, ir atbildīgs par to, lai pludmalē būtu kārtība, netiktu bojāts inventārs, izsniegtu glābšanas vestes un kontrolētu laivu un katamarāna izmantošanu. Protams, citā laikā viņš nepārtraukti uzmana peldētājus, bet uz to neviens nedrīkst paļauties un katram pašam (vai bērnu vecākiem) ir jābūt atbildīgiem par drošību ūdenī. Ja notikusi kāda neliela trauma, pie apsarga ir pirmās palīdzības sniegšanas aptieciņa. Ja noticis nopietnāks nelaimes gadījums, nekavējoties jāzvana pa tālruni 112.

Atcerieties, ka pludmales sakoptība, tīrība, inventāra kvalitāte galvenokārt ir atkarība no mums pašiem, apmeklētājiem. Atkritumus jāizmet konteineros, ballītes ar pārlieku alkohola lietošanu Preiļu pludmalē, kas ir publiska vieta, aizliegts rīkot. Tāpat par soliņu, tilta, sporta inventāra un citu pludmales atribūtu bojāšanu paredzēts sods – pludmalē izvietotas novērošanas kameras un pārkāpējus fiksēt nebūs grūti.

Informējam, ka drīzumā tāpat kā pagājušajā gadā pludmales kafejnīcā “Pampūkas” būs pieejama bezmaksas tūrisma informācija.

Ievērosim drošību ūdenī un kārtību pludmalē, tad arī šī vasara visiem būs saulaina un patīkamām emocijām bagāta! Tiekamies Preiļu pludmalē!

 

Informāciju sagatavoja:
Iveta Šņepste
Preiļu novada TIC vadītāja